Perkongsian Info Mengenai Kelapa buah yang Serba Guna
Nama Saintifik: Cocos nucifera
Nama Botanikal: Coconut / Kelapa
Family : Areaceae
Para
pelayar Spanish mengelarnya “Coco” bermaksud muka monyet kerana tiga
tanda bulat yang terdapat pada biji kelapa yang bersabut meyerupai mata ,
kepala dan muka monyet. Nucifera bermaksud biji bulat (nut-bearing).
Kelapa
adalah pohon serba guna bagi masyarakat tropika. Hampir semua
bahagiannya dapat dimanfaatkan orang. Akar kelapa menginspirasi penemuan
teknologi penyangga bangunan Cakar Ayam (dipakai misalnya pada Bandar
Udara Soekarno Hatta) oleh Sedyatmo.
Batangnya, yang disebut glugu dipakai orang sebagai kayu dengan mutu menengah, dan dapat dipakai sebagai papan untuk rumah.
Daunnya
dipakai sebagai atap rumah setelah dikeringkan. Daun muda kelapa,
disebut janur, dipakai sebagai bahan anyaman dalam pembuatan ketupat
atau berbagai bentuk hiasan yang sangat menarik, terutama oleh
masyarakat orang asal dan melayu. Tangkai anak daun yang sudah
dikeringkan, disebut lidi, dihimpun menjadi satu diguna sebagai penyapu
atau untuk cucuk satay.
Tandan bunganya, yang disebut mayang ,
dipakai orang untuk hiasan dalam upacara perkawinan dengan simbol
tertentu. Bunga betinanya, disebut bluluk (bahasa Jawa), dapat dimakan.
Cairan manis yang keluar dari tangkai bunga, disebut nira atau nior
,dibuat gula atau diminum sebagai penyegar atau difermentasi menjadi
tuak.
Bahagian dalam tempurung kelapa, adalah isi atau "daging".
Buah kelapa adalah sumber ekonomi. Sabut, bagian mesokarp yang berupa
serat-serat kasar, diperdagangkan sebagai bahan bakar, pengisi jok
kursi, anyaman tali, serta media tanam bagi anak anak pokok seperti
anggrek. Tempurung atau batok, yang sebetulnya adalah bahagian endokarp,
diguna sebagai bahan bakar, pengganti gayung, wadah minuman, dan bahan
seni keraf tangan.
Endosperma buah kelapa yang berupa cairan
serta endapannya yang melekat di dinding dalam batok ("daging buah
kelapa") adalah sumber penyegar populer. Daging buah muda berwarna putih
dan seakan lendih / lunak serta dapat disajikan sebagai minuman air
kelapa muda. Cairan ini mengandung beraneka enzim dan memilki khasiat
penutral racun dan efek penyegar/penenang.
Daging buah tua
kelapa berwarna putih dan keras. Sarinya diparut dan diperah, cairannya
dinamakan santan. Daging buah tua ini juga dapat diambil dan dikeringkan
serta menjadi komoditi perdagangan bernilai, disebut kopra. Kopra
adalah bahan utama pembuatan minyak kelapa. Cairan buah tua kelapa dapat
dibuat menjadi bahan semacam jelly yang disebut nata de coco dan
merupakan bahan campuran minuman penyegar.
Setiap biji
mengandungi lebih kurang 200 hingga 1000 ml air bergantung pada jenis
tanaman dan ukuran. Buah yang muda dari 5 bulan akan terasa pahit dan
tidak mengandungi nutrisi. Disebaliknya buah yang tua mengandungi kurang
air dan endospermnya menjadi isi tebal dan boleh dimakan (kernel)
begitu sahaja atau diparut mendapat santannya.
Bagikan
Perkongsian Info Mengenai Kelapa buah yang Serba Guna
4/
5
Oleh
admin
"Komenlah secara Berhemah dan yang Membina"